Löpträning

Hinner inte träna! Soffan lockar på kvällen! Jag är inte skapt för att springa! Undanflykterna är många och vi kan dem alla. Att löpträna är dock en av de enklaste och flexiblaste träningsformerna därför tänker vi försöka inspirera dig till att börja.

Det du måste börja med är att bestämma dig för att ge det en chans och börja, nu! Ingen annan kan göra det för dig och du behöver göra det för att beslutet engagerar hela din personlighet och du ska bryta dina gamla vanor och mönster. Du ska inte göra ett trevande försök för att sedan sluta utan du ska ge dig själv ett löfte att börja och sedan hålla det.

Träningsupplägg

Det är oftast enklare som nybörjare att använda sig utav ett träningsschema eller bestämmer speciella dagar i vecka som man ska träna. Det är lämpligt med tre dagar i veckan med vilodagar emellan. Planera in en tid som passar in i ditt övriga liv så att det inte blir problem med att det krockar med andra rutiner som då kan bli en ursäkt att låta bli. Det finns en hel del bra träningsscheman du kan ta del av gratis på nätet, bland annat har jogg.se ett som är utformat av landslagstränaren Ulf Friberg. Ett träningsschema kan hjälpa dig att få struktur på träningen och göra dig bättre och bättre. Men oavsett vilket upplägg du gör så bör du utvärdera om du tycker intensiteten är lagom och justera om det känns fel. 

Sko dig rätt

Att träna löpning är en av de träningsformer som kräver allra minst i utrustning. Det enda du bör kosta på dig är ett par riktigt bra löparskor. Det gör att du undviker att dra på dig skador och du kommer att njuta mer av löpningen om du har anpassade skor som är just för din fot och löpstil. Det kan vara svårt att i början veta vad man har för sorts löpstil men man pratar om neutral löpstil, supination och lätt till kraftig överpronation. Detta beskriver egentligen hur din fot rör sig vid ett löpsteg och om den behöver stöd för att minska risken för överbelastning av höfter, knän och hälsenor vilket kan i långa loppet ge skador. Därför är det viktigt att man lägger någon krona extra på en bra löpsko. Ett märke som är väldigt känt att ha bra skor och används också av många elitutövare är Asics, de har skor som passar alla sortens löpare och stilar.

Du kan läsa mer om de olika löpstilarna här.

Sätt rätt mål

Det är viktigt att sätt upp realistiska mål med sin löpträning. Sätt både långsiktiga mål och delmål. Och följ planen för att nå dit. Om den långsiktiga planen är att kunna efter 10 veckor springa 30 minuter i sträck så följ ditt schema för att nå dit. Du får inte pluspoäng bara för att du klarar det efter 2 veckor. Gör också att delmålen går att överblicka redan från början. Som till exempel att har du bestämt att träna den dagen och det klockslaget så oavsett så ska du utföra löpturen och inte skjuta den på framtiden och skulle något absolut krocka så sätt hellre fram träningen. Sen är det viktigt att göra målen realistiska. Sätter du för många mål samtidigt som att äta bättre, gå ner x-antal kilon i vikt OCH börja löpträna så blir det troligtvis för mycket på en gång och risken är att inget lyckas. Pressa inte dig själv för hårt heller för då finns risken att du tappar motivationen.

Motiverande

För att hålla träningen i gång så kan det vara en ide att utmana en kompis att också börja träna, antingen så tränar ni tillsammans eller var för sig men har något gemensamt mål, kanske att delta i ett lättare lopp. Detta kan göra att du håller motivationen uppe och du kommer att hålla i träningen när du ser att din kompis tränar. Ni kan använda er av någon träningsapp där ni kan dela era resultat med varandra och följa den andres träning, funbeat eller runkeeper är två populära träningssajter som har app till telefonen. Du slår på din app när du ska börja träna och den mätar distansen och farten du håller vilket även kan vara roligt att följa sin utveckling i för egen del. Man kan också belöna sig själv när man klarat av sina delmål, kanske att köpa sig själv någon rolig pryl eller en härlig massage vilket kan hålla motivationen uppe.